Şair Nesimi Doğumunun 650. Yılında Budapeşte’de Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türk Edebiyatı’nın ulvi şairlerinden İmadeddin Nesimi 650. doğum yılında Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü ve Azerbaycan Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçiliğinin ortak tertip ettiği bir programla anıldı.

Programın açış konuşmasında Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül; “14. yüzyılı aşarak şiirleriyle günümüze de seslenen Nesimi bu güne kadar “Seyyit”, “İmadeddin” gibi adlarla anılsa da ben onu izninizle “Gezgin Nesimi” olarak adlandırmak istiyorum. Tebriz, Diyarbakır gibi Türklüğün kadim şehirlerinde kalplere kadem basan şairimiz bugün bütün Türk dünyasında tanınmaktadır. Yaşadığı yüzyılda Yunus Emre’den sonra Türkçeyi en iyi kullanan şairler arasındadır. Azerbaycan Türkçesiyle yazdığı şiirler dillerden gönüllere sirayet etmiştir.” diyerek onun Türk edebiyatındaki bütünleştirici rolünü vurguladı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçisi Vilayat M. Guliyev, Nesimi’nin farklı dillerde yazdığı divanlarının olması sebebiyle ününün Türk dünyasını aştığını ve Batı edebiyatında Nesimi hakkında önemli çalışmaların yapıldığını belirtti.

Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanı Yardımcısı Vaqif Eliyev ise Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde düzenlenen Nesimi programı aracılığıyla bu büyük şairin sanat ve dünya görüşünün tanıtılarak Türk dünyası edebiyatının daha iyi anlaşılmasına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.

T.C. Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay ve Macaristan Türk İşleri Ofisi Başkanı Büyükelçi Janos Hovari’nin de iştirak ettiği program, Nesimi’nin hayatını konu alan bir belgesel gösteriminin ardından onun şiirlerinin seslendirilmesiyle devam etti. Program, Nesimi hakkında yazılan kitapların ve kendi divanlarının bulunduğu serginin gezilmesi ve ikramla son buldu.