Ömür Akkor ile Gastronomi Günleri

Yazıcı-dostu sürüm

21 Ocak Pazartesi günü dünyaca ünlü yemek yazarı ve gastronomi uzmanı Ömür Akkor Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde, buğdayın 13.000 yıllık tarihini ve Mezopotamya ve Anadolu coğrafyasında farklı kültürler tarafından kullanış şeklini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

Göbeklitepe'nin keşfiyle dünya tarihindeki ezberin bozulduğunu belirten Akkor, Anadolu mutfak kültüründeki zenginliğin Göbeklitepe kadar derin köklere sahip olduğunu belirtip bu bağlamda Selçuklu ve Osmanlı mutfaklarına da değindi. Sunum katılımcıların sorularıyla ve katlımcılara 175 yıllık ekşi mayadan yapılan ekmek ve zeytinyağının ikramıyla son buldu.

Programın uygulama safhasında 22 Ocak Salı günü Macaristan'ın Szeged şehrinde Ömür Akkor ile Macar şefler beraber yemek yaptılar. Akkor, gastronomi öğrencilerinin de katıldığı programda Türk mutfağına dair bilgi verdikten sonra alinazik kebabı yaparak Türk mutfağının önemli bir lezzetini tatmalarını sağladı.

Ömür Akkor, Budapeşte'de Türk mutfağına dair atölye çalışmalarına devam ediyor

Macaristan'ın Budapeşte ve Szeged şehrinde Türk mutfağını tanıtan ve atölye çalışmaları yapan Akkor, programın üçüncü gününde Budapeşte'nin en eski pastanesi olan Auguszt'ta Macar pasta şeflerine Türk tatlı kültürü hakkında bilgi verdikten sonra kendi şefliğinde Macar şeflerin de katılımıyla  cennet çamuru tatlısı yaptı.

Akkor iki ülkenin soydaşlığının en büyük göstergeleri arasında iki mutfağın, damak tatlarının aynı olması olduğunu belirtip Macar şeflerin tatlı yapımındaki mahirliğine şahit olduğu için mutluluğunu ifade etti.