Macaristan’da Türk Kültürü Konuşuldu

Yazıcı-dostu sürüm

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, 26 Mart 2019 tarihinde Macaristan’ın Mohaç Belediyesinin davetlisi olarak bir takım ziyaretlerde bulunuldu. Yapılan ziyaretlerde Mohaç Belediye Başkanı Szeko József ile iki kurum tarafından ortaklaşa gerçekleştirilebilecek kültür etkinlikleri üzerinde duruldu.

Görüşmenin ardından Veli Ağa Lokantası’nda Türkolog Dr. Bartha Júlia “Detaylarıyla Türk Kültürü” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Asya’dan Avrupa içlerine kadar geniş bir coğrafyada varlığını devam ettiren Türk kültürünün birçok kültüre olan etkisine değinilen programda, özellikle Macaristan özelinde kültürel ortaklığın dil, kadim inançlar, sosyal davranışlar bağlamında devam ettiği de belirtildi. 

Programda dikkat çeken unsurlardan biri Veli Ağa Lokantası’nda yer alan Türk köşesi oldu. Havasi Istváan, Türk kültürüne dair birçok eşyanın bulunduğu köşenin 1998-2002 yılları arasında T.C. Budapeşte Büyükelçisi olan Ender Arat’ın hediye ettiği Türk kahvesi fincanlarıyla başladığını söyledi. Istváan, zaman içerinde bu fincanlardan bir tane kalsa da hatırının devam edeceğini ve Türk hoşgörüsünün Mohaç’ta daim olacağını belirtti.

Konuşmaların ardından Türk çayının tarihi, kültürdeki önemine değinerek dinleyiciler için Türk çayının nasıl demleneceği, sunumunun nasıl yapılacağı hakkında bilgi verildi. Program Türk çayı ve Türk baklavası ikramıyla son buldu.