“Ertuğrul 1890” Budapeşteli Sinemaseverler ile Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü ve Budapeşte Japon Enstitüsü iş birliği ile “Ertuğrul 1890” filminin gösterimi gerçekleştirildi.

Budapeşte Toldi Sanat Sineması'nda 31 Ocak Çarşamba günü Macarca alt yazıyla gösterilen filme sinemaseverlerin ilgisi büyük oldu. Gösterim öncesi seyircilere filmin konusu Macarca hazırlanan broşürlerle tanıtılırken Türk ve Japon mutfağının öne çıkan lezzetlerinden ikramlarda da bulunuldu. Macar sanatseverlerin yanı sıra, Macaristan'da yaşayan Türk ve Japon vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği filme Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül, Budapeşte Japon Kültür Merkezi Müdürü Tada Sanae ve Budapeşte TIKA Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak katıldılar.

"Ertuğrul 1890”

Japonya ile Türkiye'nin ilişkilerine damga vuran ve iki ülke arasındaki dostluğun pekişmesinde büyük rol oynayan iki tarihi olayı beyaz perdeye yansıtan 2015 Japon-Türk ortak yapımı "Ertuğrul 1890”, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destek almış 132 dakikalık bir film. Mitsutoshi Tanaka’nın yönetmenliğini üstlendiği tarihî-dram türündeki filmin oyuncu kadrosunda ise Seiyou Uchino, Kenan Ece, Shioli Kutsuna, Alican Yücesoy, Yui Natsukawa, Uğur Polat, Yukiyoshi Ozawa, Mehmet Özgür, Deniz Oral ve Tamer Levent gibi isimler yer alıyor.

Film, iki ülkenin, Japonya-Türkiye, dostluğunu pekiştiren iki tarihi olayı anlatır. 1887 yılında Japon heyetinin İstanbul’u ziyaret etmesinin ardından Osmanlı firkateyni olan Ertuğrul Japonya’ya gider. Ertuğrul Japonya’dan geri dönmek için yola çıktığında ise kayalıklara çarpar ve 681 kişiyle sulara gömülür. Firkateynden yalnızca 69 kişi sağ kalır, yaralılar sahile ulaştığında Japon köylüler tarafından misafir edilirler. İlerleyen yıllarda Türk-Japon dostluğuna atfen kazanın yaşandığı bölgeye anıt dikilir. 1985 yılında İran-Irak savaşı esnasında ise; Saddam’ın emriyle Tahran havaalanının 24 saat içinde kapatılacağı duyurur. Bunun üzerine Japonya dışında bütün ülkeler uçaklarını göndererek kendi vatandaşlarını Tahran’dan çıkarır. Bu durumu öğrenen dönemin başbakanı Turgut Özal’ın talimatıyla, Tahran’dan tanınan sürenin bitimine yakın pilot Ali Özdemir’in yönettiği Türk uçağı Tahrandaki 215 Japon yolcuyu kurtarır.