Çatı Katında Edebiyat: EUNIC Edebiyat Geceleri

Yazıcı-dostu sürüm

Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri (EUNIC) tarafından organize edilen "Edebiyat Geceleri" programı 28 Mart 2019’da Macaristan’ın farklı kentlerinde düzenlendi.

Sanatın farklı dallarına dair birçok gecenin olduğu Macaristan, EUNIC aracılığıyla kapılarını dünya edebiyatına açtı. Edebiyatı, kitabın ve kütüphanelerin dışına çıkarıp hayatın aktığı tüm mekanlarla bütünleştiren etkinlikte, 23 ’tuhaf mekânda’, Radnóti Tiyatrosu’nun 23 oyuncusunun seslendirmesini yaptığı 22 farklı ülkenin edebiyatına ait edebî metinler edebiyatseverlerle buluştu.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Türk Evin’de ve hizmet binasının çatı katında Norveç ve Polonya edebiyatına kapı aralandı. Norveç Kültür Merkezi ve Polonya Kültür Merkezi ile ortak yürütülen ve gece on ikiye kadar devam eden programa bine yakın misaifr katıldı.

Edebiyat Geceleri’nde Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünün misafiri yazar Bige Güven Kızılay oldu. Kızılay’ın Türkolog Tasnádi Edit tarafından çevrilen "Hayat Ağacım" adlı öyküsü  Budapeşte Andrássy Otel’de edebiyatseverlerle buluştu.

Bu program kapsamında Macaristan’ın Debrecen kentinde Kubik Anna'nın seslendirdiği Türk edebiyatından farklı yazarlara ait çeviri öyküler dinleyiciler tarafından büyük bir beğeniyle dinlendi.

Doğu’dan ve Batı’dan esen edebî rüzgârların kesişimini sağlayan program aracılığıyla Çağdaş Türk Edebiyatı’nın önde gelen yazarları ve ana hatlarıyla Türk edebiyatı tanıtıldı.