Budapeşte'de Kanuni Sultan Süleyman’ın Elinden Kutsal Taç Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

"Sultan Süleyman'ın Elinden Kutsal Taç" adlı fotoğraf sergisi 6 Aralık'ta Budapește Yunus Emre Enstitüsü Sergi Salonu'nda açıldı. 

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliği yaptığı bu önemli sergi Macar Sanatçı Karoly Szelenyi'nin fotoğraflarından oluşuyor. Sanatçı, Kutsal Taç ve taç giyme ritüelinde kullanılan pelerin ve diğer objeleri yakından fotoğraflandıran nadir sanatçılardan biri olarak görülüyor.Kanuni Sultan Süleyman, Kutsal Taç'ı Avusturya'ya kaçırılmaya çalışan kişilerden alıp gerçek sahipleri olan Macar'lara teslim ediyor.  Yıllar sonra Amerika'lıların eline geçen Taç 1978 yılında Amerika'lılardan geri alınıyor. Aynı yıl ilk defa Karoly Szelenyi tarafından fotoğrafları çekiliyor. 2018 yılı ise ülkede "Kutsal Taç" yılı ilan edildi. 

Serginin açılışına T.C. Budapește Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay, Azerbaycan Budapește Büyükelçisi Prof. Dr. Vilayet Quliyev, Prof. Dr. Emel Oktay, Kispest Belediyesi Başkan Yard. Dr. Bernat Peter, TİKA Budapește Koordinatörü Suna Çolakoğlu, Budapește Din Hizmetleri Koordinatörü Șemsettin Aslan, UID Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, Gül Baba Türbesi Kültür Sanat Müdürü Alpaslan Ertüngelap, Türkolog Judit Kovacs, Türkolog Edit Tasnadi ve bir çok seçkin akademisyen ve ünlü konuk katıldı.