İpek Yolu'nda Hat ve Ebru Sergisi Budapeşte’de

Yazıcı-dostu sürüm

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde Türk ebru ve hat sanatçısı Hikmet Barutçugil’in katılımlarıyla 6 Şubat 2020 tarihinde saat 16.00’da Ebru sergisi açıldı.

40 orijinal eserin bulunduğu program Türk ebru ve hat sanatının tarihi hakkında bilgilendirme bölümüyle başladı. Serginin açılmasının ardından Hikmet Barutçugil ziyaretçilere eserleri hakkında bilgi vererek onlardan gelen soruları cevapladı.

UNESCO tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi seçilen Barutçugil 2012’de Londra’da düzenlenen Art in Action Sanat Festivali’nde Best of the Best ödülünü alan ilk Türk sanatçısı olarak tarihe geçti. Ayrıca 9 Şubat 2020 tarinde kendisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yaşayan İnsan Hazinesi ödülü takdim edilecektir.

Milletlerarası arası olmak için önce millî olmak gerekir.

Eserleri hakkında ziyaretçilere bilgi veren Barutçugil; milletlerarası olmak için önce millî olmak gerektiğini ve medeniyetin kültür ve sanatla var olduğunu dile getirdi. Türk kültür üslubunu hat ve ebru ile ifade ettiğini, eserleri aracılığıyla dünü zamanın ruhuyla bugüne bağlamaya çalıştığını belirtti.

Türk Kâğıdı Ebru

Avrupa’da "Türk kâğıdı" olarak ünlenen ebru sanatının günümüzdeki en önemli ustaları arasında olan Hikmet Barutçugil Budapeşte’de hat ve ebru sergisinin açılışının yanı sıra atölye çalışması da yaptı. Aynı zamanda tezhip ve hat sanatçısı Füsun Barutçugil de atölyede Türk tezhip ve hat  sanatı hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Program hat ve ebru atölye çalışmalarının ardından ikram ile sona erdi.

İpek Yolu'nda Hat ve Ebru Sergisi 29 Şubat 2020 tarihine kadar ziyarete açık olup ücretsiz gezilebilir.