"Çiçekler Yasak Dinlemez." Adlı Türk-Macar Halk Şarkıları Çevrim içi Konseri Budapeşte’de Gerçekleşti

Yazıcı-dostu sürüm

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü tarafından 10 Haziran 2020 tarihinde saat 19.00’da Enstitü sosyal medya hesaplarından çevirim içi olarak sanatçı Tilla Török’ün katılımıyla Türk-Macar halk şarkıları konseri gerçekleştirildi.

Prima Junior ödüllü halk sanatçısı Tilla Török, dünya müziği tadında yorumladığı Macar halk şarkıları ile hem Doğu hem Batı dünyasından bir çeşniyi dinleyicilere sundu. Ayrıca konserde Erdinç Tunçbilek misafir müzisyen olarak yer almıştır.

Konserin Türkçe ve Macarcadan oluşan repertuvarında şu türküler bulunuyor: Gesi Bağlarında, Altın Yüzüğüm Kırıldı, Gel Gör Beni,  Uzun İnce Bir Yoldayım, Var Git Ölüm, Határtalanság, Sárkányballada, Moldvai táncdallamok, Ablakomba, ablakomba, Tisza trilógia

Tilla Török

Tilla Török günümüzde Sırbistan sınırları içerisinde bulunan Voyvodina şehrine bağlı Zenta’da dünyaya geldi. Küçük yaşlardan itibaren Macar halk şarkıları ve türküleri içerisinde yetişen Tilla Török; kopuz, bağlama, keman, tilinka gibi enstrümanları çalabiliyor. Budapeşte Liszt Ferenc Müzik Akademisinde sanatçı diplomasını ve halk şarkısı kemancısı olarak da yüksek lisans diplomasını aldı.

Kardeşleri Flóra ve Ádám’ın da bulunduğu Török Tilla Folk Exprience Grubu aracılığıyla günümüz enstrümanlarını da kullanarak bozkır halk türkülerine yeni bir nefes verip Macar halk şarkılarının yüzyılllardır süregelen birikimlerini yeni kuşaklara aktarmaktadır.

"Macar halk şarkılarını tanımak sadece bizim oldukları için öğrenmek önemli değil, aynı zamanda binlerce yıl boyunca içimizde sadeleşerek süzülen düşünceleri ve manevi olarak vatan sevdamızı sembolize ediyorlar." diyerek Macar vatanının köklerini Karpatlardan çok öteye götüren Török Tilla ünlü sanatçılarla iş birliği yaparak konserlerini zenginleştiriyor ve binlerce yıldır Asya bozkırlarından Avrupa’ya gelen ve yeni bir ruhla harmanlanan müzik anlayışıyla dinleyicilerini kucaklıyor. Onun için, "Müzik su gibidir, elle tutulamaz. Yine de hayatın kaynağıdır, ilahisidir.”

Diğer Etkinlikler

Gül Baba Türbesi Mirasını Koruma Vakfı tarafından Budapeşte’de 4-5-6 Eylül 2020 tarihinde düzenlenen Gül Günleri’ne...

Macar müzisyen Kobzos Kiss Tamás 27 Nisan 2020’de Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan çevrim içi...