Türk Dostu Tamás Kobzos Kiss Anısına Konser Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsün tarafından Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Türk dostu müzisyen Tamás Kobzos Kiss anısına konser düzenlendi. Enstitünün ev sahipliğindeki etkinlik, Erdal Şalikoğlu ve Csörsz Rumen István’ın katılımlarıyla 23 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Programa Türkiye'den konuk olan halk müziği yorumcusu, çevirmen ve tabip olan Erdal Şalikoğlu, 20 yılı aşkın bir zaman diliminde Kiss ile aynı sahneyi paylaşmanın onurunu ve gururunu yaşadığını belirtirken onun gerçek bir Türk dostu olduğunu vurguladı. Kiss'in yetiştirdiği öğrencilerden Csörsz Rumen István’ın da konuk olarak sahnede yer aldığı programda, Türk-Macar şarkılar ve ilahiler icra edildi.

Yerel halkın yoğun ilgi gösterdiği program, hatıra fotoğrafları çekiminin ardından ikramlarla sona erdi.  

Tamás Kobzos Kiss Kimdir?

Müzisyen, müzik öğretmeni, Óbuda Müzik Okulu Müdürü aynı zamanda Macar Sanat Akademisi üyesi sanatçı Tamás Kobzos Kiss yıllarca hem Macaristan’da hem de Türkiye’de Türkçe konserler verdi. Dürüst kişiliğinin yanı sıra Türk dostu olarak da bilinen Kiss, Macaristan’ın en önemli ödülleri arasında yer alan Kossuth ve Liszt ödüllerine layık görüldü. 16. yüzyıl Macar müziği, Macar halk türküleri, Ortaçağ Avrupa müziği, Türk halk müziğinin yanı sıra günümüz müziğini de icra eden Tamas Kobzos Kiss, yaptığı derlemelerle de adından söz ettiren bir müzik adamıdır.