Macaristan'da Hattuşaş Sergisi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Hattuşaş'ın yurt dışında tanıtımı ve Çorum'da turizmin canlandırılmasının amaçlandığı Hattuşaş sergisi ilgi gördü. Sergiye Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ve eşini temsilen Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Laszlo Szöke de katıldı.

Hattuşaş'ın UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alışının 30. yıl dönümü nedeniyle başlanan tanıtım faaliyetlerinin ilki Budapeşte'de yapıldı. Budapeşte Büyükelçiliği ve Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünce Hititlerin başkenti Hattuşaş ile Hattuşaş'a ev sahipliği yapan Çorum'u tanıtan sergi, törenle açıldı.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de faaliyet gösteren Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen "Tarihe Açılan Kapı Hattuşaş" isimli serginin açılışını, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Macaristan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Laszlo Szöke ve Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı yaptı.

"Cumhurbaşkanı’nın Başdanışmanını göndermesi bizi şereflendirdi"

Serginin, Budapeşte Büyükelçiliği, Yunus Emre Enstitüsü, Boğazdere Kaymakamlığı ve Çorum İl Kültür Müdürlüğünün katkılarıyla oluşturulduğunu hatırlatan AK Parti Çorum Milletvekili Kurt, "Hattuşaş'ı anlatan Macar Hititoloğumuzun bilgilendirmesiyle burada geniş bir katılımla bu akşamki sergiyi ve defileyi düzenledik. Bu akşam Çorum'u, Hattuşaş'ı ve Hitit uygarlığını tanıtarak Türkiye ile ilgili soruları cevaplandırdık." dedi. Açılışa Macaristan Cumhurbaşkanı Başdanışmanının katılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Kurt, "Sayın Cumhurbaşkanı Janos Ader'ın kendi başdanışmanını sergiye göndermesi de bizi ayrıca onurlandırdı." diye konuştu.

Macaristan Cumhurbaşkanı'nın "Hattuşaş" övgüsü

Dr. Laszlo Szöke sergide yaptığı konuşmada, Macaristan Cumhurbaşkanı Ader'ın düzenlenen program ve sergi hakkında detaylı bilgi aldığını belirterek, ''Cumhurbaşkanı Janos Ader, eşiyle birlikte 2015 yılında Hattuşaş'ı ziyaret etti ve bölgeye hayran kaldı. Kendisi bölge hakkında, 'Buradaki eserler olmadan dünya tarihi hakkında tam bilgi elde etmek mümkün değil' yorumunu yapmıştı. Bu fırsatı bize tanıdıkları için de Türk dostlarımıza müteşekkirim." ifadelerini kullandı.

Diğer ülkelerde de açılacak

Hitit İmparatorluğu'nun başkenti Hattuşaş'ın 1986 yılında Dünya Miras Listesi'ne alındığını belirten Çorum Boğazkale Kaymakamı Turan Soğukoluk ise, kendilerinin de düzenledikleri programlarla bölgeyi daha çok kişiye tanıtmayı amaçladıklarını kaydetti. Avrupa'da ilk defa Budapeşte'de düzenlenen tanıtım programının önemli olduğunu ve sergiyi Yunus Emre Enstitülerinin bulunduğu diğer ülkelerde de açmayı planladıklarını açıklayan Soğukoluk, sergide Hitit dönemi kıyafetlerinin yanı sıra Hattuşaş Örenyeri ve Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı'na ait resimlerin yer aldığını söyledi.

Katılımcılara Çorum'a ait leblebi, ceviz ve erişte ikramının yapıldığı sergi üç gün açık kaldı.