Kanuni Sultan Süleyman Sergisi Budapeşte'de Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

"Kanuni Sultan Süleyman-Macaristan'da Kalan Yürek Minyatür ve Fotoğraf Sergisi", Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın katılımı ile Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde açıldı.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatının 450. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen "Kanuni Sultan Süleyman-Macaristan'da Kalan Yürek" isimli minyatür ve fotoğraf sergisi Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak tarafından açıldı.

Sergi açılışına ayrıca Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, T.C. Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, TİKA Başkanı Serdar Çam, Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat, YTB Orta Avrupa Temsilcisi Suat Karakuş, MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar, Türk parlamenterler ve çok sayıda davetli katıldı.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak açılışta yaptığı konuşmada, Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatının 450. yıldönümü nedeniyle açtıkları sergiyle Kanuni Sultan Süleyman’ı, vefat ettiği ülke olan Macaristan’da andıklarını belirterek, Macar misafirlere 15 Temmuz darbe girişimi hakkında da bilgi verdi. Kaynak, ayrıca Macaristan’da FETÖ terör örgütünün faaliyet göstermemesi için Macar makamlarından yardım istediklerini, bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının da bu süreci takip ederek Türkiye Büyükelçiliğiyle koordineli bir şekilde çalışması gerektiğine değindi.

Mustafa Aksay tarafından hazırlanan sergiyi gezen Başbakan Yardımcısı Kaynak, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'ten serginin yanısıra Enstitünün Budapeşte'deki faaliyetlerine ilişkin bilgi aldı. Veysi Kaynak sergiyi gezdikten sonra ağırladığı Macaristan'da yaşayan Türk vatandaşları ile sohbet etti. Kaynak, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü şeref defterini de imzaladı.

Sergi 7 Ekim'e kadar açık kalacak

Batı'nın "Muhteşem Süleyman" olarak andığı, 46 yıl yönettiği Osmanlı Devleti'nin onuncu padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatının 450. yıl dönümü nedeniyle hazırlanan ve açılışını Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın yaptığı "Kanuni Sultan Süleyman-Macaristan'da Kalan Yürek" isimli minyatür ve fotoğraf sergisi Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde 1 ay boyunca sanatseverlerin ilgisine sunulacak.

7 Eylül 1566'da Zigetvar'da vefat eden Kanuni Sultan Süleyman'ın ölüm yıl dönümünde açılışı yapılan sergide Matrakçı Nasuh, Lokman, Nigari gibi dönemin minyatür sanatçılarının eserlerinin yanı sıra, Kanuni'nin başmimarı Sinan'a ait bazı eserlerin fotoğrafları da yer alıyor.

Sergide ayrıca İstanbul'daki Süleymaniye Külliyesi'nden Şam'daki Tekiyye Süleymaniye Külliyesi'ne, Arafat'taki Su Köprüsü'nden, Büyükçekmece'deki Sultan Süleyman Köprüsü'ne, Kırkçeşme Su Projesi'nden Kudüs'teki İmaret'e kadar, yurt içinde ve yurt dışında Kanuni döneminde yapılmış önemli eserlere de yer veriliyor.

Mekke Su Yollarının tamamlanmasından sonra Kanuni'ye gönderilen 12 metre uzunluğundaki "Teşekkürname'nin fotoğrafı" da ilk defa bu sergide sergileniyor.

Sergide ayrıca Kanuni Sultan Süleyman'ı resmeden minyatürler, gravürler ve yağlıboya resimler de yer alıyor.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde 7 Ekim Cuma gününe kadar açık kalacak Mustafa Aksay'ın hazırladığı minyatür ve fotoğraf sergisi, Kanuni döneminin görsel bir resmigeçidi niteliğinde.