Csókakő Kalesi Günlerinde Türk-Macar Tarihinden Esintiler

Yazıcı-dostu sürüm

Macaristan’ın Csókakő kasabasında düzenlenen 32. Csókakő Kalesi Günleri’ne Csókakő Belediyesinin davetlisi olarak Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü de katıldı.

720 yıllık bir tarihe sahip olan Csókakő kasabasının kuruluş gününü kutlamak maksadıyla 1999 yılından beri Kale Günleri adlı gerçekleştirilen ve 144 yıl (1543-1687) Türk hâkimiyetinde kalan ve 17 Ekim 1687 tarihinde saat 15.00’te Macarlara savaşsız bir şekilde teslim edilen Csókakő Kalesi'nin el değiştirmesinin canlandırıldığı program bu yıl  7-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. 

Programda Szlindek müzik grubunun Türkçe ve Macarca şarkılardan oluşan konseri büyük beğeni topladı.

Programın açış konuşmasını yapan Csókakő Belediye Başkanı Fűrész György, 332 yıl sonra ilk defa resmî bir Türk heyetinin bu kasabaya geldiğini ve düzenlenen programlara katıldığını belirtti. Macarlar ve Türkler arasında dil, tarih ve kültür birlikteliğine de değinen Fűrész György; kalenin kuruluşu, Türk hâkimiyetinde kaldığı sürece kasabanın durumu hakkında bilgiler verdi. Her yıl temsili bir kale beyi belirlediklerini, bu yıl da Macar-Türk kardeşliğinin göstergesi olarak Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü müdürü Yakup Gül’ü Csókakő Kalesi Bey’i olarak seçtiklerini söyledi.

Açış konuşmaları kapsamında Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül, Macar misafirperverliğini Macaristan’ın her yerinde görmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek Belediye Başkanı’nın şahsında programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Geçmişte Doğu Avrupa’da stratejik bir öneme sahip bu kalede bugün itibarıyla düzenlenen etkinliklerin iki ülke arasındaki dostluğu ve ortak tarihte buluşabilme ümidini daha da canlandıracak stratejik bir duygunun oluşmasına temel sağlayacağından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Programa katılan Türk heyeti üyelerinden T.C. Budapeşte Büyükelçiliği Din Müşaviri Şemsettin Arslan’ın okuduğu ezan, 332 yıl sonra Csókakő Kalesi burçlarında okunan ilk ezan özelliğini kazandı.