11. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Sonuç Bildirisi Açıklandı

Yazıcı-dostu sürüm

Bilkent Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı ortaklığında hazırlanan 11. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı sonuç bildirisi açıklandı.

Bu yıl Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirilen 11. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı, 116 bilim insanının katılımıyla toplam 10 oturum hâlinde gerçekleştirildi.

Kurultaya Türkiye dışından 101 akademisyenin katıldığının açıklandığı sonuç bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

"Kurultayda,'Tarih Boyunca Türk Dilinde Değişim ve Gelinim, Dil Bilimi Çalışmaları, Köken Bilgisi Çalışmaları, Ülkemizde Dil Politikaları, Dil Öğretimi ve Öğretimi, Türkçe Öğretmeni Yetiştirme, İki Dillik, Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Türk Edebiyatı Eğitimi ve Öğretimi ve Türkçe Terimleri' konuları üzerinde değerli bilim insanları konuşmuştur.

Çağdaş bir bilim dalı olarak Türklük Bilgisinin 1870'ten beri bir akademik kürsü açılarak geliştirdiği Budapeşte Üniversitesi geleneğini dikkate alarak kardeş Macar milletinin güzel ülkesinde M. Kemal Atatürk'ün milletimize armağan ettiği Türk Dili Bayramının 84. yıl donümünü idrak etmek katılımcı bilim insanlarını heyecanlandırmıştır.

Kurultayda Türk dilinin Türk dünyasındaki konumu hakkında görüşler ve karşılıklı ilişkilerin kuvvetlendirilmesi hususu dile getirilmiştir.

Türk dili ve edebiyatı ile Türkçe öğretimi bilim dallarının ayrı ayrı düşünülmesi ve uygulamalarda da ona göre davranılması müstakil bölüm hâlinde yeniden tesisinin sağlanması üzerinde durulmuştur.

Türk dilini bir eğitim ve bilim dili olarak geliştirilmesi yolunda konum kaybına uğraması konusuna dikkat çekilmiştir.

1926'da Bakü'de yapılan l. Türkoloji Kurultayı'nın 90. yılının bu sene Azerbaycan'da kutlanacağı Azerbaycanlı delegeler tarafından bildirilmiştir.

Okunan bildirilerin ve yapılan tespitlerin dil bilgisi çalışmalarına katılması, sözlük düzenlemelerinde dikkate alınması üyelerimizce önerilmiştir.

12. Uluslararası Büyük Türk Dil Kurultayı'nın Romanya, Kazan veya Almanya veya uygun görülen diğer ülkelerden birinde yapılması düşünülmektedir."

 

Bildiride imzası bulunan komisyon üyeleri ise şu isimlerden oluştu:

Dr. Hamza ZÜLFİKAR

Dr. Mustafa ÖNER

Dr. Rasim ÖZYÜREK

Dr. Abide DOĞAN

Dr. Naciye YILDIZ

Dr. Zuhal YÜKSEL

Dr. Abdurrahman GÜZEL

Dr. Ayşegül CELEPOĞLU

Dr. Bayram BAŞ

Dr. Fatih KİRİŞÇİOĞLU

Dr. Roza AYVAZOVA

Dr. Mohsin NAGİSOYLU

Dr. Kerime ÜSTÜNOVA

Dr. Muammer NURLU

Dr. İsmet ÇETİN

Dr. Eyüp AKMAN

Dr. Aziz GÖKÇE